Szülésfelkészítő Tanfolyam - június 1-2. (stúdió/online) - Tulasi Jóga
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig

Szülésfelkészítő Tanfolyam – június 1-2. (stúdió/online)

Szülésfelkészítő Tanfolyam

Segítség kismamáknak és kispapáknak, növeli a biztonságérzetet a hitelesen kapott, átadott információ.

Két alkalmas tanfolyam.

Következő alkalmak:  2024. június 1-2. 15:00-16:30

A két rész külön-külön is végezhető, de javasoljuk mindkettő elvégzését. 20. héttől ajánljuk.

Vezeti Bakóné Gottfried Anikó szülésznő, dúla.Miért vegyél részt a tanfolyamon?

Tanfolyamunk célja, hogy magabiztosan és felkészülten várd babád érkezését. A tanfolyamon kapott tudás segít eligazodni az információ tengerben, növeli a biztonságérzetet. Segít realizáni, hogy mire “vágyhatok”, mit “kérhetek” a vajúdásnál, szülésnél. Együttszülés élményét segíti, mert kispapa is jelen van a készülésnél is, mankót kap mint segítő.

Milyen témákkal várlak az első alkalommal?

 • Kórházi protokollok

Miért fontos megismerni a kórházi protokollt, a kórház szemléletét és az ott alkalmazott szülési gyakorlatot? Milyen különbségek vannak a kórházi protokollok között? (pl. túlhordásnál, császármetszés utáni hüvelyi szülésnél, idő előtti burokrepedésnél)

 • Kórházi csomag  szüléshez és gyermekágyi időhöz

Mire van valóban szükség a szülőszobán vajúdás alatt, szülést követően és az újszülöttnek/anyának a kórházi napokban?

 • Szülés megindulásának jelei

Mire kell figyelni otthon úgy, hogy még nincs szakember a kismama mellett. Mit lehet otthon tenni, meddig lehet otthon maradni és információt adunk mikor kell elindulni a kórházba.

 • Kórházba érkezés

Mi történik a kórházba érkezét követően? Milyen vizsgálatokkal találkozik a kismama?

 • Szülészorvos-szülésznő szerepe, kompetenciája

Szülésnél mi a feladata az orvosnak és miben segít a szülésznő?

Milyen témákkal várlak a második alkalommal?

 • Szülés szakaszai

Tágulási szakasz, kitolási szakasz, lepényi szakasz, lepény utáni szakasz

Minden szakasznál szó lesz arról, hogyan éli meg a kismama fizikai, mentális szinten és mi történik magzati szinten. Beszélünk a különböző szakaszoknál a légzésről és testhelyzetekről, amelyek segíthetnek átlélegezni a fájdalmat és segíthetik a baba útját. Szülőszobában található eszközök (pl. labda, bordásfal) hogyan segíthetnek a vajúdás alatt.

 • Apás szülés

Az apák, hogyan lehetnek segítő társak a szülés alatt? (érintés, simogatás, masszírozás)

 • Fájdalomcsillapítás: természetes, gyógyszeres

Természetes fájdalomcsillapítás használata vajúdás alatt (pl. aromaterápia, meleg víz). Gyógyszeres fájdalomcsillapítás fajtái illetve a vajúdás melyik szakaszában melyiket lehet, célszerű használni.

 • Mi történik amikor a „természet segítségre” szorul?

Mikor van szükség beavatkozásra? Milyen beavatkozások lehetnek? Mi van, ha mégis császár?

 • Aranyóra

Miben tudok Neked segíteni?

Bakóné Gottfried Anikó vagyok, szülésznő, dúla, két kislány anyukája.

A vágy, hogy szülésznő szeretnék lenni, 17 éves koromban éledt fel bennem, amikor szakközépiskolai gyakorlaton lehetőségem adódott egy szülést, születést megtekinteni éppen ott, ahol magam is napvilágot láttam. Felejthetetlen élmény volt!

Szülésznői képzést 2000-ben végeztem, és azóta is szülésznőként dolgozom. Különböző szülészeteken gyűjtöttem tapasztalataimat. Dolgoztam a budapesti Károlyi Sándor Kórházban, az Egyesített Szent László és Szent István Kórházban (Dél-Pesti Centrumkórházban), majd a Péterfy Sándor Utcai Kórházban. 2016-tól pedig csak a TritonLife Magánkórházban kísérem a szüléseket.

Már frissen végzett szülésznőként éreztem munkám áldását. Az a szülészet, ahol pályámat kezdtem, inkább medikalizált szemléletű volt, mégis minden egyes szülés kísérésével tanultam a nőiességről, szülésről, születésről, anyaságról is. Olyan jelenségeknek, folyamatoknak voltam szemtanúja, amelyeket iskolában nem tanítanak. Ezeket ott lehet megélni a szülőágy mellett.

Fokozatosan jöttem rá, hogy a szülés manuális segítése mellett hogyan tudok támogatást nyújtani érzelmi oldalról is. És arra, hogy ez legalább (sőt!) olyan fontos, mint a fizikai segítségem. Minél többet tapasztaltam, annál inkább nőtt bennem az igény, hogy még többet tudjak meg erről a csodáról, amiben részt veszek, más irányból is meg tudjam közelíteni a szülés folyamatát. Amikor egyre többször dolgoztam együtt dúlákkal, ráébredtem, hogy nőként, asszonytársként is tudnék többet, mást nyújtani a vajúdás nehéz és bizony olykor hosszú óráiban. Felismertem, hogy a kommunikációs és pszichológia ismeretek is rengeteget segítenek megérteni és megértetni, könnyebbé, nyugodtabbá, csodálatos élménnyé tenni nemcsak a szülést, de a várandósság és a gyermekágy időszakát is.

Így pályám kezdetével nem hagytam abba a tanulást. A tapasztalatok gyűjtése mellett folyamatosan tanulok, igyekszem fejlődni, frissíteni és mélyíteni szakmai ismereteimet.

A szülés misztériumát magam is megélhettem 2005-ben. Nem titok, némi szorongással készültem az első szülésemre, de hittem: lehet olyan, amilyenre vágyom. Örökké hálás leszek kislányomnak azért, hogy anyává válásom alkalmával ismét új dolgokra csodálkozhattam rá. Olyanokra, amelyek csupán szülésznőként mindig is rejtve maradtak volna előttem. Nekem is meg kellett élnem, hogy megértsem a vajúdó édesanyák kérdését: „Szült-e már, élte-e már át azt, amit én most itt?” Azt hiszem, ők akkor még nem találtak bennem olyan támaszt, mint azóta.

Második leányunk 2010-ben, vízben született, így élhettem át újra a szülés magával ragadó csodáját.

Elkötelezett híve vagyok a szülés természetes kísérésének, és folyamatosan keresem, hogyan tudok többet adni azoknak a nőknek, akik megtisztelnek bizalmukkal.

Mit kell még tudnod a tanfolyamról?

A tanfolyamon kísérővel vehetsz részt, aki lehet a párod, testvéred, szülőd, barátod – bárki, aki a későbbiekben segíteni tud majd Neked az elhangzottak alapján.

Hogyan tudok részt venni a tanfolyamon?

 • Személyesen a Tulasi Jógastúdióban (1148 Budapest, Wass Albert tér 2. 2.em. Tulasi Jóga kapucsengő).
 • Online, ha a stúdió messze van számodra, vagy kényelmesebb otthonról elvégezni a tanfolyamot egy Zoom linken keresztül tudsz csatlakozni. A linket a részvételi díj befizetése után a tanfolyam előtti nap küldjük ki. (Zoom program letöltésére nincs szükség, internet böngészőben megnyitva is működik a link)

Részvétel díja: 15 000 Ft/alkalom vagy 28 000 Ft/mindkét alkalomra együtt jelentkezés esetén 

(2 főre – kismama és kísérő)

 • Részvételi díj átutalása az alábbi bankszámlánkra:

Tulasi yoga Kft.  10401048-50526870-83501000  (K&H)
A közleményhez kérjük, írd be a neved és a tanfolyam nevét és dátumát!

 • Részvételi díj fizetése SZÉP kártyával*:

Jelentkezéskor az üzenet résznél jelezd SZÉP kártyával történő fizetési szándékod és felvesszük veled a kapcsolatot.

*Szép kártyás fizetésnél 4% tranzakciós költséget számolunk fel.

Jelentkezési lap kitöltésénél jelezd az “üzenet résznél”:

 • hogyan szeretnél részt venni a tanfolyamon (személyes, online)
 • melyik alkalomra jelentkezel (első, második, mindkettő)

A férőhelyek száma korlátozott személyes részvétel esetén, max. 6 pár. Helyed a részvételi díj befizetésével tudod biztosítani.