Miért válaszd a babás jógát? - Tulasi Jóga
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig

Miért válaszd a babás jógát?

Több ismerősöm szkeptikus volt a babás jógát illetően, mondván, hogy ez nem is igazi jóga, illetve, hogy egy ilyen órán úgysem lehet nyugodtan relaxálni, meg magadra figyelni a babádtól.

Érdemes ezeket mind elengedni, és figyelembe venni azt, hogy ez egy alkalmazott jógatípus, ami elsősorban a baba és az anya közös kimozdulását támogatja, egy közös program, ahova mindketten mehetnek, és tornáznak / jógáznak is egy kicsit.

Mire jó a babás jóga?

A babával közös jógázás segít elmélyíteni a szülő-gyermek kapcsolatot, fejleszti a kisgyermek mozgáskoordinációját, idegrendszerének fejlődését, és segít kielégíteni a gyermek egyre növekvő mozgásigényét. A jóga segíti az anya szülés utáni regenerációját, fizikai kondíciójának visszaszerzését, és nem utolsó sorban egy támogató közösséget ad a szülőknek, ahol sorstársakra lelnek, megoszthatják örömüket, bánatukat.

Mi történik az órán?

Az órán megtalálhatóak azok a jógás elemek, amik a klasszikus hatha jógából ismertek: az ászanák, pránajáma (légzőgyakorlatok), relaxáció, mindez kiegészül a babákkal való gyakorlatokkal, ahol vagy a babákkal játszunk, vagy ők a “súlyzók”, sok mondókával és gátizomtornával.

Az óra szerkezete rugalmas, a babák igényeihez igazodik. Ha többen szoptatnak, akkor légzőgyakorlatokat végzünk, ha a babák nyűgösek, akkor több játékos gyakorlatot csinálunk, mert attól megnyugszanak, ha pedig alapvetően nyugodtak, akkor több “anyaidő” lesz, többet jógázhatnak az anyák.

És visszatérve a indító gondolathoz, hogy az anya úgysem tud magára figyelni, mert ott a baba, szerintem ez így nem teljesen igaz. Ha az anya megengedi magának, hogy most csak magára figyeljen és nem követi térfigyelő kameraként állandóan a gyermekét, hanem megbízik benne, hogy nem lesz semmi baja, illetve megbízik az oktatóban, hogy szól neki, ha valami van a csemetével, akkor egész sok anyaidőt tud kapni egy ilyen gyakorlástól.

Szeretettel várunk benneteket Kisbabás Baba-Mama és Nagybabás Baba-Mama jógaóráinkon!

 

Szerző: Mészáros Kriszti