Hogyan óvd meg gerinced egészségét? - Tulasi Jóga
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig
info@tulasijoga.hu
+36 20 828 6215
Nyitva: minden jógaóra előtt és után 20 percig

Hogyan óvd meg gerinced egészségét?

A modern életmód, a stressz és a napi 8-10 óra ülés hatására nagyon sok embernél, egészen fiatalkortól jelentkezik hát-, nyak-, derékfájdalom, sérves tünetek vagy akár porckorongsérv is. Ezek a tünetek enyhíthetőek a jógagyakorlás által, azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan végezzük gyakorlásunkat.

Az iskolapadban, az irodában szinte az egész napunkat ülve töltjük, magunk alá billentve a medencét, „kellemesen” domborítva a derekunkat, az ágyéki gerincszakaszt, előrebillentve vállainkat, nyakunkat, fejünket. Ha most épp munkahelyeden ülsz, nézz körbe, és figyeld meg, ki, hogyan ül a székén, milyen testhelyzetet veszel észre a kollégáidon és magadon!

Ebben a testhelyzetben a csigolyáink elülső részei közelebb kerülnek egymáshoz, összenyomódnak, miközben a porckorong folyamatosan tolódik hátra a gerinccsatorna felé. A gerinc mögötti szalagok megnyúlnak, és a porckorongok magassága is lecsökken. Ennek következtében egy idő után kialakul a derékfájdalom, a hát felső szakaszának folyamatos merevsége, nyaki fájdalom és sok egyéb más tünet, mint például a fülzúgás, amiről nem is gondolnánk, hogy összefüggésbe hozható a helytelen testtartással.

Ha ezzel a háttérrel elmész egy jógaórára és vadul belevágsz a gyakorlásba, először kellemesen ellazulnak, megerősödnek izmaid, javul a gerinced stabilitása, jól esnek az előrehajlítások, a gerinccsavarások a testednek. Azonban hosszú távon az előrehajlítások éppen felerősítik a sok üléstől kialakult gerinc-, porckorongkárosodást.

Csak gondolj bele, egész nap egy domború helyzetben van az ágyéki gerincszakasz, a derék, és a jógagyakorláskor is ugyanezt a mozgásmintát követed, ezzel továbbtolva a porckorongokat a gerinccsatorna irányába. Mivel a porckorongban nincsenek érzőidegek, ezért nem tud neked jelezni, hogy kisbarátom, ez most nekem nem jó, álljunk meg kicsit. Sajnos, a fájdalom csak akkor jelentkezik, amikor a porckorong már a mögötte lévő szalagokkal, ideggyökökkel érintkezik.

Akkor mit is tehetünk a jógaórán? Hogyan gyakoroljunk, hogy a jóga jótékony hatásait élvezhessük hosszú távon?

1. Kevesebb előrehajlítás

Ha ülőmunkát végzel, mindenképp csökkentsd az előrehajlítások mennyiségét gyakorlásodban. Ha mégis szükséges, ahogy a hétköznapi életben is sokszor előre kell hajolnod, akkor tedd ezt hajlított térddel, egyenes törzzsel, és az előrehajlásnál hajlítsd a térdet annyira, hogy a hasad a combodra tudd simítani, ezzel levéve a terhelést az ágyéki gerincszakaszról, a derékról.

2. Óvatosan végezd a csavarásokat

A csavarások nagyon jól tudnak esni a gerincproblémákkal rendelkező embereknek, hiszen kifeszíti a szalagokat, megnyújtja az ízületi tokot, azonban ez a jól eső csavarás, épp a porckorong azon részét terheli, amit az egész napos üléssel is megterhelsz. Szóval csak óvatosan, ne vidd túlzásba őket!

3. Nyújtsd a gerinced tengelyirányban

A harcos pózok, lefele néző kutya és nyújtozó ászanák gyakorlásával távolíthatod egymástól az összenyomódott csigolyákat.

4. Homoríts többet

Gyakorold a szfinxet, kobrapózokat, hátrahajlításokat/homorításokat. A hátrahajlításoknál végre nem hátra tolódik a porckorong, hanem az ellenkező irányba, így korrigálva a porckorongok helyzetét. Abban az esetben, ha mégis fájdalmat érzel homorításkor, próbáld a combod, alhasad, lábfejed megfeszíteni, belenyomni a talajba. Ezzel ugyanúgy, ahogy az előrehajlításoknál, leveszed a terhelést a derék területéről, de ettől független a gyakorlat ugyanúgy hat a porckorongokra.

5. És lazíts, relaxálj! 🙂

Adj magadnak mindennap pár percet, amit csak magadra szánsz: mikor picit leülsz, lefekszel, ellazítod a megfeszült testet, izmokat, lecsendesíted a zakatoló elmét, és elengeded napod minden gondját, feszültségét.

Ha szeretnél rendszeresen gyakorolni gerinced egészségéért, szeretettel várunk Gerincközpontú Hatha jógaóránkon!

 

Szerző: Balogh Éva